divendres, 9 de setembre de 2016

Estat lamentable dels primers Negritos i els Gegants Moros Originals darrere les famoses cortines de la Casa de la Festa

Avui volem fer des d'aquí, des de Tarraco Festes, un mitjà de les Festes Tarragonines, una denuncia com ja vam fer en el seu dia amb l'estat lamentable del Drac de Sant Roc antic, la primera bèstia del Seguici Popular de Tarragona, i que va tenir molta repercussió  en les xarxes socials.

Aquesta vegada la denuncia que fem és per un tema semblant, i per això primer farem una pregunta, "que hi ha darrere les famoses cortines de la Casa de la Festa?" Doncs la resposta la sap moltissima gent, hi ha els primers Negritos i els Gegants Moros Originals.
L'estat lamentable i de deixadesa dels primers Negritos i dels Gegants Moros Originals, totes dues parelles de l'escultor Bernat Verderol, i que ja porten uns quants anys darrere de les famoses cortines de la Casa de la Festa.

Els primers Negritos que daten d'entre 1856 i 1859 fets de fusta i construits com em dit abans per Bernat Verderol.
Els Gegants Moros Originals, daten del 1851 i també del mateix Bernat Verderol van ser construits per encarrec de l'Ajuntament i que durant casi 140 anys van representar la nostra ciutat.
Des de 1985, any en que es van fer les repliques i actuals Gegants Moros, els Gegants de Verderol van anar passant per l'Antic Ajuntament, on es van fer malbé amb les humitats, després van passar a l'Ajuntament on es podien veure des del Patí Jaume I, i un cop es va fer la Casa de la Festa van anar a parar allí on encara hi són darrere de les cortines, famoses i conegudes per tothom, i on sembla ser es quedaran.

L'estat en el que es troben és lamentable, sense mans, desvestits, amb les perruques trencades i la humitat de la Casa de la Festa encara fa més mal a les figures no sols a aquestes sino a totes les del Seguici, tema que ja parlarem en un altre ocasió.

Han sigut molts els mitjans que s'han fer ressó de la situació d'aquests Gegants fins i tot a Facebook es va crear un grup fa temps amb el nom de "Vergonya aliena pel mal estat dels veritables Gegants Moros de Tarragona" i que va desapareixer de cop, fins i tot el Grup Municipal Convergencia i Unió va denunciar aquest fet i va presentar una moció pero res a canviat ni sembla ser que canviarà.
Com a tarragonins nomes podem sentir vergonya per aquesta situació de deixadesa i mal estat en que es troben aquestes peces que tants anys s'han pogut veure pels carrers de la nostra ciutat ballant i fent gaudir a molta gent al veure'ls, com també es inexplicable que des de l'Ajuntament no hi facin res al respecte durant tots els anys que porten amagats.

Som tan difetents a altres ciutats com Reus o l'Arboç que tenen els seus Gegants antics exposats i on tothom els pot veure molt ben cuidats i no com aquí que els tenim darrere les cortines amagats i en un estat lamentable. Tarragona té molt a apendre d'aquestes ciutats on cuiden el seu patrimoni i li donen la importancia que es mereix.

Aquests Gegants de Verderol són patrimoni de Tarragona, historia de la nostra ciutat i no es mereixen que estiguin amagats i destrossats sense que ningú faci res al respecte. Molts tarragonins deuen ser els que se'n recordin de quan sortien tant els primers Negritos com els Gegants Moros Originals a les cercaviles i a les processons i es molt trist tindre que veure'ls ara aixì en aquestes condicions. Com ja vam dir a la denuncia anterior del Drac de Sant Roc Antic, "com si es tractes d'una joguina trencada que ja no serveixen per a res".

A continuació podeu veure diferents fotos de com es troben tant els primers Negritos com els Gegants Moros Originals darrere les cortines de la Casa de la Festa i en un estat lamentable.
Jutgeu vosaltres mateixos.
Es pot observar com el Negrito casi ni es pot veure, i tots els altres com hem dit abans sense roba, amb les perruques trencades i sense mans. UNA VERGONYA!!!

Deixem clar que això ho publiquem per a que d'una vegada per totes es busqui una solució i aquestes peces tan antigues puguin lluir de la millor manera i que tothom els pugui veure en un lloc exposats i en bones condicions i no tinguin que retirar cap cortina per veure'ls com a les fotos.

El Negrito
La Negrita
La Geganta Mora

A continuació podem veure més fotos i la clara diferencia respecte altres ciutats com l'Arboç on els tenen exposats en unes vitrines de cara al public per a que els puguin visitar totalment diferent a Tarragona que estan darrere unes cortines per a que no els pugui veure ningú.

Fotos extretes d'internet; La dels Gegants Moros de tottarragona.cat i la dels Gegants de l'Arboç d'una noticia al fetatarragona.cat on també parlen del mal estat dels Gegants de Verderol.
En aquestes fotos també podem veure de quan estaven a l'Ajuntament totalment vestits, en un altre de quan van ser traslladats a la Casa de la Festa i en l'altre de quan estaven en bon estat a la Casa de la Festa quan aquesta es va inaugurar i que després van passar com ja sabem darrere de les cortines i en l'estat que podeu veure en les fotos de més a dalt.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada