dijous, 17 de novembre de 2016

Aquest dissabte arriba la Festa del Vi Novell de Tarragona amb diverses activitats a la Part Alta

Santa Teca recupera la festa del vi novell a Tarragona, coneguda amb el nom d’embutada. Els organitzadors del Mercat de Territori preparen una jornada cultural, patrimonial i festiva que tindrà lloc el dissabte 19 de novembre a la plaça del Fòrum i al carrer Ventallols de Tarragona, durant la qual es podrà degustar el vi de l’any de diferents cellers i es recrearà el procés d’obtenció del vi dels trulls que amaguen algunes cases de la Part Alta. Durant la festa, es podrà conèixer l’embut, l’eina amb el bec girat que dóna nom a la cita i amb la qual els tarragonins bevien popularment el vi novell.

Set cellers participen a la festa del vi novell el proper dissabte, 19 de novembre, durant la qual es descobriran alguns trulls antics on s’elaborava vi, situats a la Parta Alta

La plaça del Fòrum i el carrer Ventallols tornaran a fer olor de vi el 19 de novembre des de les 9h a les 20h. Branques de pi, portadores de fusta i bocois tornaran a visitar la Part Alta per recordar el passat vitivinícola de la ciutat i celebrar l’arribada del primer vi de l’any, amb la participació de 7 cellers elaboradors de la zona. La plaça del Fòrum acollirà els estands dels cellers Bàrbara Forès (DO Terra Alta), Cellers Singulars -Mas del Botó, Vins Suñer, Celler Mas Bella- (DO Tarragona), Celler 9+, Celler NiNi i El Solà d’Ares. Els productors serviran vi de la bota (de l’any) però també donaran a tastar als assistents altres referències embotellades. L’activitat coincidirà amb el mercat ecològic que els dissabtes s'instal·la al Fòrum de Tarragona i començarà a les 9h amb un esmorzar d’arengada, raïm i pa torrat. Des d’aleshores, se succeiran activitats diverses, amb degustacions, música i jocs tradicionals. campionat de Futbolí i molt més. També hi haurà actuació vermut amb Morena (Tradpatxanga). En paral·lel, el carrer Ventallols es convertirà en el centre neuràlgic de la jornada. És on es recrearà com s’obtenia antigament el vi que fermentava en els trulls. Al costat del restaurant Almosta, situat al número 13, se n’han localitzat tres de gran capacitat on, probablement, en properes edicions hi fermentarà el raïm. L’explicació anirà a càrrec del tarragoní Jordi Bertran, gestor cultural, cronista i escriptor, i de Benito Báguenas, viticultor, restaurador i precursor de la recuperació de la festa de l'embut.

PROGRAMA DE LA FESTA DE L’EMBUTADA
Plaça del Fòrum.
9h - Inici de l'Embutada. Esmorzar popular, arengada i raïm a plaça. Obertura de
les barriques
10.30h - Jocs de terra per a la canalla.
12.30h- Vermut amb vi nou, patates, olives.
13h - Actuació de vermut: Morena (Tradipatxanga)
14h - Menjars de cassola, producte de territori
16.30h - Campionat de futbolí
18.30h - Tastos de vi i recollida, fins les 20:00 hores
Carrer Ventallols
9h - Obertura del celler antic, recreació de l'estat d'un celler, accés als cups.
Recreació de trepitjada de raïm, extracció del raïm del cup, venda amb embuts.
En diferents hores del dia, visita guiada al celler amb explicació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada